Καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα
αρωματικό φυτό που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας και να συγκομίσουμε τα φρέσκα μυρωδάτα φύλλα της τόσο για τις σαλάτες και τα φαγητά μας, όσο και για να φτιάξουμε ροφήματα ή αγαπημένα δροσερά ποτά.
Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά μυστικά για την καλλιέργειας της μέντας σε γλάστρα.
• Εξασφαλίζουμε σκιερή και προφυλαγμένη θέση για τη μέντα σε γλάστρα
• Επιλέγουμε κατάλληλη γλάστρα και φυτόχωμα για τη μέντα στη γλάστρα
• Μεταφυτεύουμε τη μέντα σε μεγαλύτερη γλάστρα αν χρειάζεται
Αν παρατηρήσουμε οι ρίζες της μέντας να εξέρχονται κάτω από τη γλάστρα ή να εξέρχονται από την επιφάνεια του χώματος, είναι η ώρα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Η μεταφύτευση της μέντας είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη. Επίσης, η μεταφύτευση μπορεί να γίνεις και αρχές φθινοπώρου μετά το τέλος της καλοκαιρινής ανθοφορίας της μέντας.
Σε αυτή την περίπτωση, πριν τη μεταφύτευση, μπορούμε να κλαδέψουμε αυστηρά τη μέντα για να παρουσιάσει ξανά γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος της.
Σχετικά με τις ανάγκες της μέντας σε νερό, θα χρειαστούν τακτικά ποτίσματα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, σε καθημερινή βάση. Τέλος, αν και η μέντα δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε λίπανση, θα ήταν χρήσιμο να προσθέσουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Κορφολογούμε συχνά τη μέντα στην γλάστρα, κόβοντας τις άκρες των βλαστών της, μια φορά το μήνα για να διατηρήσουμε συμπαγές το φύλλωμα της και να περιορίσουμε την ανάπτυξη αδύνατων βλαστών.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.