Καλλιέργεια δίκταμου σε γλάστρα

Το δίκταμο είναι δημοφιλές

αρωματικό φυτό της κρητικής γης που, πλέον, μπορούμε πολύ εύκολα να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα και να αξιοποιήσουμε την ευεργετική του δράση για την υγεία μας. Αποτελεσματικό φάρμακο για τις στομαχικές διαταραχές, το δίκταμο αναφέρεται ως στομαχοβότανο σε περιοχές της Κρήτης, ενώ είναι ιδανικό για πονοκεφάλους, για ηπατικές παθήσεις αλλά και πόνους περιόδου.

• Τι συνθήκες απαιτεί το δίκταμο, τι γλάστρα και τι φυτόχωμα;
 
Το δίκταμο είναι σχετικά ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα. Επιλέγουμε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα με το δίκταμο στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Θα χρειαστούμε σχετικά ρηχή αλλά πλατιά γλάστρα, καθώς το δίκταμο διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που απλώνεται με παραφυάδες. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε από το φυτώριο, καθώς το δίκταμο έχει σχετικά αργή ανάπτυξη. Σχετικά με το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τους βλαστούς του.
• Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί το δίκταμο σε γλάστρα;
Το δίκταμο σε γλάστρα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα, εκτός από τη θερμή καλοκαιρινή περίοδο που θα χρειαστεί πότισμα οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα. Ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες για να μην δέχεται το υγρό φύλλωμα του δίκταμου τις δυνατές ακτίνες του ήλιου. Σχετικά με τη λίπανση, το δίκταμο χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος μια φορά την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο. Αναφορικά με το κλάδεμα, το δίκταμο θα πρέπει να κλαδεύεται στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας του για να μπορέσει να αναπτυχθεί εκ νέου το φύλλωμα του.
• Κι ένα μυστικό για το δίκταμο
 
Αφού συγκομίσουμε τα φύλλα και τα άνθη του δίκταμου, μπορούμε να τα αποξηραίνουμε μαζί με φύλλα φασκόμηλου και μαντζουράνα για να απολαμβάνουμε ένα υπέροχο αφέψημα βοτάνων.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Αλόη Βέρα: Από το φαρμακείο της φύσης, στη γλάστρα σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *