καλοκαιρινό φρούτο, αποτελεί εξαιρετική τροφή και πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Ακόμη και από τα αρχαία χρόνια ήταν ενταγμένο στην διατροφή, μάλιστα αναγνώριζαν την πολύτιμη διατροφική τους αξία ώστε τα αποξήραιναν και τα χρησιμοποιούσαν ως δυναμωτική, ξηρά τροφή για τους πολεμιστές!
Αποχαιρετώντας όμως το καλοκαίρι μπορείτε να «διατηρήσετε» τον εκπληκτικό αυτό καρπό, με την μέθοδο της αποξήρανσης!
Ο τρόπος αποξήρανσης είναι πανεύκολος, εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε ή να προμηθευτείτε ώριμα σύκα!
Η προετοιμασία
-Πλένουμε τα σύκα και τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
-Πιέζουμε τα συκα με τα δάχτυλά μας, ώστε να ανοίξουν ελαφρά και τα βουτάμε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα.
-Αναμειγνύουμε 250 ml. φρέσκο χυμό
λεμονιού σε 200 ml. νερό σε ένα μπώλ και αφήνουμε μέσα στο διάλυμα τα σύκα για 10 λεπτά.
-Απλώνουμε τα σύκα σε καθαρή, λινή πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά.
Άλλος τρόπος:
Ιδανικά τα κόβουμε στη μέση, αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει με μια πετσέτα, αφενός γιατί αποξηραίνονται πιο εύκολα και γρήγορα, αφετέρου μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουν κάποιο σκουλήκι στο εσωτερικό τους.
Μέσα σ’ ένα μεγάλο πλατύ σκεύος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε τα σύκα με το εσωτερικό τους να δείχνει προς τα πάνω. Τα καλύπτουμε με ένα τούλι, για να μην έρθουν σε επαφή με έντομα και τα αναποδογυρίζουμε καθημερινά, για να αποξηρανθούν από όλες τις πλευρές.
Όσο περνάνε οι μέρες, θα διαπιστώσουμε ότι τα πράσινα σύκα έχουν αρχίσει να χάνουν το χρώμα τους και να γίνονται λευκά, ενώ τα μαύρα συνεχίζουν να το διατηρούν. Μετά από 8 με 10 μέρες, τα σύκα θα έχουν αποξηρανθεί τελείως.
Η αποξήρανση, πιο αναλυτικά:
-1η μέθοδος
- Μόλις στεγνώσουν τα σύκα τα απλώνουμε σε μεγάλο ταψί, ψάθινο ή μεταλλικό δίσκο, ακόμη μπορείτε να τα κάνετε αρμαθιές, περνώντας τα σε σπάγκο.
- Σκεπάζουμε με τούλι και τα αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο ή χώρο που αερίζεται, ηλιόλουστο και χωρίς υγρασία.
- Αφήνουμε τα σύκα περίπου 10 ημέρες μέχρι τα σύκα να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλίγιστα σαν «πετσί».
-2η μέθοδος
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου στην λειτουργεία του αερόθερμου.
- Τοποθετούμε τα σύκα σε μεταλλικό ταψί και το τοποθετούμε στο χαμηλότερο ράφι.
- Αφήνουμε τα σύκα περίπου 4-5 ώρες,ελέγχουμε τα σύκα, ώστε να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σκληρά αλλά ευλύγιστα σαν «πετσί».
- Αφήνουμε τα σύκα 12 ώρες, διατηρώντας τα μακρυά από υγρασία.
-3η μέθοδος
Ένας καλός τρόπος να αποξηράνουμε σύκα για να τα έχουμε το χειμώνα να πίνουμε το τσιπουράκι και την ρακή μας παρέα με σταφιδούλες και καρύδια.
Υλικά
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
- Σουσάμι
- καρύδι κοπανισμένο
- ζάχαρη
Οδηγίες
Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα.
Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά, προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά.
Μόλις ετοιμαστούν τα σύκα στον ήλιο εάν θέλουμε και σας συμβουλεύω να το κάνετε με ορισμένα καθώς είναι πεντανόστιμα φτιάχνουμε ένα μείγμα από καρυδιά, σουσάμι και ζάχαρη. Αυτό το κανονίζετε αναλόγως τα σύκα που έχετε και με ένα μικρό κουτάλι τα ανοίγετε με προσοχή και γεμίζετε.
Σε ένα ταψί τοποθετείτε τα σύκα όρθια να μην χυθεί η γέμιση.
Ανάψτε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάλτε το ταψί με τα σύκα μέσα και φουρνίστε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς (αυτό τα προφυλάσσει και από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.
Όταν κρυώσουν, αλλά όχι εντελώς πάρτε ένα μπολ και βάλτε μέσα λαδόκολλα (δηλαδή κάντε το μπολ φόρμα) τοποθετήστε μέσα ένα-ένα τα σύκα κοντά κοντά και κάθε δυο σειρές να τα πατάτε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Όταν γεμίστε το μπολ κλείστε καλά τη λαδόκολλα.
Μετά βάλτε τα σύκα σε μια πάνινη ή σε μπολ (καλλίτερα γυάλινο) που να κλείνει καλά έτσι τα διατηρείτε μαλακά και μακριά από τις πεταλούδες που κάνουν το σκουλήκι όπως στα όσπρια.
Η Αποθήκευση
Για να μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε τα αποξηραμένα μας φρούτα πολύ καιρό, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία, κατά προτίμηση σκουρόχρωμα, χωρίς να τα γεμίζουμε ασφυκτικά. Σ’ ένα δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο ή ακόμα και στον καταψύκτη, μπορούν να συντηρηθούν για 6 έως 12 μήνες.
Μπορούν ν’ αποτελέσουν, με διάφορους τρόπους, κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ως σνακ, ως επιδόρπιο με μέλι και καρύδια, ως συστατικό σε σπιτικά κέικ και μπισκότα, συνοδευτικά σε μια πιατέλα τυριών ή με προσούτο, ακόμα και να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας για να της δώσουμε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας έτσι όλα τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωσή τους.