Το «θαύμα» της… ελιάς

Φάρμακα από φύλλα… ελιάς

θα αναλαμβάνουν στο μέλλον δράση κατά τωνκαρδιαγγειακών προβλημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου, πιθανόν και άλλων παθήσεων. Τα εκχυλίσματα φύλλων ελιάς ήδη συνιστώνται στο εξωτερικό ως φυσικό αντιμικροβιακό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ωστόσο Αυστραλοί επιστήμονες διατείνονται ότι η ελιά αποτελεί μιας πρώτης τάξης πρώτη ύλη για την παραλαβή δραστικών συστατικών με φαρμακευτική δράση.

Τις θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς έρχεται να ενισχύσει… έρευνα επιστημόνων από έξι ερευνητικά κέντρα της Αυστραλίας, οι οποίοι ανέλυσαν μέχρι και το γονιδίωμα των αντικαρκινικών ουσιών που περιέχει η ελιά και τα φύλλα της. Οι πρώτες ενδείξεις για τη δυνατότητα χρήσης των συστατικών της ελιάς για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και θα παρουσιαστούν στο 1o Διεθνές Συνέδριο Ιατρικού Ολυμπικού Συνδέσμου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Το… μυστικό των «θαυματουργών» ιδιοτήτων της ελιάς κρύβεται, όπως λένε, κυρίως στις ουσίες υδροξυτυροσόλη και ελαιοευρωπαΐνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα φύλλα και ο καρπός του ελαιόδεντρου (Olea Europaea) είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή δίαιτα με την καλή υγεία. Ειδικά η κατανάλωση λαδιού έχει συνδεθεί με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και προφύλαξη από διάφορες μορφές καρκίνου. Τελευταία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις βιολογικές ιδιότητες των πολυφαινολών, που αποτελούν συστατικά του ελαιόλαδου. Για παράδειγμα, η υδροξυτυροσόλη έχει φανεί ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αντιαθηρωματικές και αντικαρκινικές ιδιότητες».
Φάρμακα από… ελιά
Στόχος της μελέτης των Αυστραλών επιστημόνων ήταν να αποκαλύψει τους μοριακούς μηχανισμούς της δράσης της υδροξυτυροσόλης αναλύοντας το γονιδίωμα (genome-wide mRNA-Seq) και να αξιολογηθούν με πειράματα η κυτταροτοξικότητα και η επίδραση του κυτταρικού κύκλου της υδροξυτυροσόλης σε διάφορες κυτταρικές σειρές. Οπως εξηγούν, από την ανάλυση του γονιδιώματος κατέληξαν στο πού μπορεί να οφείλεται η ραδιοπροστατευτική δράση και η μείωση του οξειδωτικού στρες, που συνιστούν μηχανισμό χημειοπροφύλαξης του καρκίνου μέσω της υδροξυτυροσόλης. «Συνολικά, τα ευρήματά μας παρέχουν γνώσεις για τους μηχανισμούς δράσης της υδροξυτυροσόλης, ενώ εντοπίσαμε γονίδια για περαιτέρω διερεύνηση», αναφέρουν.
Οπως εξηγεί στον «Α» ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Φίλιππος Γραμματικός, «η συγκεκριμένη έρευνα μελετά τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ελιάς και των φύλλων της. Είναι σημαντικό ότι καταλήγει -βάσει της ανάλυσης του γονιδιώματος- ότι η ελιά δεν αποτελεί μόνο εξαιρετικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν ακριβώς πού βρίσκονται οι ουσίες αυτές στην ελιά. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί φάρμακο, ίσως σε μορφή χαπιού, δηλαδή να απομονώσουν την ουσία και να τη χρησιμοποιήσουν για θεραπευτικό σκοπό».
Στην εργασία τους, οι ερευνητικές ομάδας υπογραμμίζουν ότι τα 100 γραμ. καρπών ελιάς έχουν 0,5- 2 γραμμάρια περιεκτικότητα σε φαινόλες. Ωστόσο, οι καρποί είναι πλούσιοι και σε ελαιοευρωπαΐνη, «πρόδρομο» της υδροξυτυροσόλης. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η υδροξυτυροσόλη μπορεί εύκολα να απομονωθεί από τους καρπούς ελιάς με τη χρήση οργανικών διαλυτών.
Agelioforos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *