Τη θετική συνεισφορά των αθλημάτων
στην ψυχική υγεία παιδιών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης επισημαίνει μεγάλη μελέτη για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, τα αθλήματα προστατεύουν τα παιδιά από το να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή τους.
Η έρευνα διεξήχθη από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ουαλίας (PHW) και το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άτομα που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες στα παιδιά τους χρόνια αλλά ασχολούνταν τακτικά με αθλήματα είναι λιγότερο πιθανόν να αποκτήσουν ψυχική ασθένεια. Λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ψυχικής ασθένειας έχουν και όσοι ασχολήθηκαν ως ενήλικες με τα αθλήματα και είχαν τραυματικά παιδικά χρόνια.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας με την ψυχική υγεία των ενηλίκων. Τα τραυματικά γεγονότα περιλαμβάνουν τη σεξουαλική και φυσική κακοποίηση, το διαζύγιο μεταξύ των γονέων, τη διαβίωση σε περιοχές που κυριαρχεί η βία.
Τα άτομα που είχαν τουλάχιστον τέσσερα παιδικά τραύματα έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν θεραπεία για την ψυχική τους υγεία και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής ή αυτοκτονικές ιδέες από αυτούς που δεν αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν τι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους. Εντόπισαν ότι από τις δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας, μόνον η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες λειτουργούσε προστατευτικά ενάντια στην ψυχική ασθένεια. Ανάμεσα στα άτομα με τέσσερα ή περισσότερα παιδικά τραύματα η πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής ασθένειας μειώθηκε από το 25% στο 19%.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί εάν αυτό οφείλεται στα αθλήματα ή στα παιδιά που τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα αθλήματα. Ωστόσο, θεωρούν ότι η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να προστατεύσει την ψυχική υγεία.
Η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι οι ενήλικες που είναι μέλη ομάδων έχουν περισσότερες πιθανότητες επίσης να έχουν καλή ψυχική υγεία.
Η ίδια ομάδα σε προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα παιδιά με παιδικά τραύματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ψυχικά ως ενήλικες. Επίσης, τα παιδιά με τέσσερα ή περισσότερα ψυχικά τραύματα έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με χρόνιο νόσημα στη μετέπειτα ζωή τους από αυτούς που δεν έχουν βιώσει.