Είναι κάτι σαν αστικός μύθος
ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν τον πονοκέφαλο σαν δικαιολογία για να αποφύγουν το σεξ, σύμφωνα με τους ειδικούς όμως για μια μειοψηφία του πληθυσμού πράγματι υπάρχει σχέση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και κεφαλαλγίας.
Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους εκδηλώνει πονοκεφάλους που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα (HAS), γνωστούς και ως «συνουσιακή κεφαλαλγία» (coital cephalalgia).
Ο «πατέρας» της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε συσχέτιση ανάμεσα στον πονοκέφαλο, τη γυμναστική και τη σεξουαλική συνεύρεση, δεδομένου ότι η τελευταία μπορεί να συγκριθεί με την ήπιας έντασης σωματική άσκηση. Το 2004, η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας αναγνώρισε τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα ως διακριτό τύπο κεφαλαλγίας.
Ως συνουσιακή κεφαλαλγία ορίζεται ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ ή τον οργασμό και στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ακίνδυνη. Σε κάποιες –λίγες– περιπτώσεις όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας.
Η Mayo Clinic αναγνωρίζει δύο τύπους συνουσιακής κεφαλαλγίας: ο πρώτος περιγράφεται ως ένας επίμονος, αμβλύς πόνος που εντείνεται σταδιακά όσο αυξάνεται η σεξουαλική διέγερση, ενώ ο δεύτερος περιγράφεται ως «αιφνίδιος, δυνατός, σφύζων (παλλόμενος) πονοκέφαλος» που εκδηλώνεται ακριβώς πριν τον οργασμό ή τη στιγμή του οργασμού. Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λογιόλα των ΗΠΑ αναγνωρίζουν και έναν τρίτο τύπο, όπου ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και την κορύφωση.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η συνουσιακή κεφαλαλγία δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκαλείται από κάποια σοβαρή υποκείμενη αιτία, όπως εγκεφαλική αιμορραγία, ανεύρυσμα στο κεφάλι, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαχωρισμό αρτηρίας. «Συνιστάται στους ασθενείς να προχωρήσουν σε αναλυτική νευρολογική αξιολόγηση ώστε να αποκλειστούν τέτοιου είδους αιτίες, οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν απειλητικές για τη ζωή» αναφέρει ο Δρ Χοσέ Μπίλερ, πρόεδρος του τμήματος νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα, συμπληρώνοντας πως «αυτό κρίνεται απαραίτητο ιδιαίτερα σε όσους εκδηλώνουν για πρώτη φορά συνουσιακή κεφαλαλγία».
Πηγή: onmed.gr