Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά

Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά

Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες, ότι οι διατροφικές συνήθειες μερικών λαών, όπως οι Εσκιμώοι και οι Ιάπωνες, παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η διατροφή τους στηρίζεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγγα, ο σολωμός και η σαρδέλα, που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω3.

Αντίθετα η διατροφή των δυτικών λαών είναι πλούσια σε Ω6, που περιέχονται κυρίως στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά λίπη.
«Τροφή»: Να έχετε υπόψιν πως αν έχετε ανάγκη να ισορροπήσετε τα Ω6 στον οργανισμό σας, που έχουν ζωική προέλευση, τότε χρειάζεστε και ζωικά ω3!

Οφέλη:

Το καλύτερο Ω3 είναι το EPA λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα.

Οι 5 φυτικές πηγές που θα αυξήσουν τα Ω-3 στη διατροφή σας

Κάνουν καλό στην καρδιά, τον εγκέφαλο, βελτιώνουν την επιδερμίδα και μας κρατούν… νέους για πάντα. Ο λόγος για τα Ω 3 λιπαρά οξέα και τις πηγές στις οποίες μπορείτε να τα βρείτε, αν τα ψάρια δεν αποτελούν μέρος της διατροφής σας.

Όποιο άρθρο υγείας κι αν διαβάσετε, όποιον ειδικό κι αν ακούσετε στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, το πιθανότερο είναι να κάνει αναφορά στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα οφέλη τους. Τι ακριβώς είναι αυτά τα θαυματουργά λιπαρά;

Πρόκειται για ένα τύπο πολυακόρεστων λιπαρών που

  • βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων,
  • βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και
  • δρα ενάντια στην κατάθλιψη,
  • ενώ ταυτόχρονα μας… κρύβει χρόνια.
Διαβάστε Επίσης  Ελαιόλαδο: 4 ιδιότητες που «επιβάλλουν» την καθημερινή κατανάλωσή του

Οι πιο συνηθισμένες πηγές αυτών των θαυματουργών λιπαρών που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και τα ιχθυέλαια.

Επειδή, όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να βλέπουν ψάρια στη θάλασσα κι όχι στο πιάτο τους, σας παρουσιάζουμε μερικές φυτικές πηγές των ωμέγα-3 που θα σας διευκολύνουν να τα βάλετε στη διατροφή σας και να απολαύσετε τα οφέλη τους, χωρίς να… κλείνετε τη μύτη σας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε βέβαια, είναι ότι οι περισσότερες από τις παρακάτω φυτικές πηγές, περιέχουν ένα τύπο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο μετατρέπεται σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA), που αποτελούν τύπους λιπαρών οξέων που βρίσκουμε στα ψάρια ή που συνθέτει ο οργανισμός μας.

Το ALA φαίνεται πως δεν έχει τις ίδιες επιδράσεις με τους υπόλοιπους τύπους, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε EPA και DHA σε ένα ποσοστό από 7% έως 15% σε νεαρά υγιή άτομα (στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων, το ποσοστό είναι μικρότερο).

Δείτε, λοιπόν, ποιες είναι οι πηγές που θα αυξήσουν τα Ω 3 λιπαρά που λαμβάνετε και ενσωματώστε τες στη διατροφή σας με όσο περισσότερους τρόπους μπορείτε.

Λιναρόσπορος: ο αρχηγός των φυτικών πηγών ωμέγα-3

Οι ειδικοί τον συστήνουν περισσότερο απ’ όλες τις υπόλοιπες φυτικές πηγές και μπορείτε να τον βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Πρόκειται για ένα σπόρο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, γι’ αυτό και μπορείτε να τον προσθέσετε παντού, από τη σαλάτα, μέχρι το φαγητό ή το γιαούρτι και τα δημητριακά σας, ενώ διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό.

Δύο κουταλιές λιναρόσπορου την ημέρα στη διατροφή σας είναι αρκετές για να αποκομίσετε τα οφέλη του μακροπρόθεσμα.Δείτε περισσότερα: Τα μεγάλα οφέλη του λιναρόσπορου!

Χούμους: μια σαλάτα διαφορετική από τις άλλες

Με περίπου 300mg ωμέγα-3 σε ένα φλιτζάνι χούμους, μήπως ήρθε η ώρα να το προσθέσετε στη διατροφή σας; Το χούμους είναι ουσιαστικά μια ανατολίτικη κρεμώδης σαλάτα που παρασκευάζεται από ρεβίθια, ταχίνι, λεμόνι καιελαιόλαδο και λόγω του ταχινιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

Διαβάστε Επίσης  Γλιστρίδα-αντράκλα~Ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία άνω των 2.000 ετών

Συνοδέψτε με αυτή το ψωμί, τη φρυγανιά ή την αραβική πίτα σας και απολαύστε μια νόστιμη και υγιεινή τροφή για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Κουνουπίδι: σύμμαχος… καρδιάς

Μπορεί να μην είναι το αγαπημένο σας λαχανικό, αλλά ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα τα ακριβή οφέλη του. Αποτελεί πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα φιλικά για την καρδιά συστατικά του, όπως κάλιο,μαγνήσιο και νιασίνη, τη διατηρεί γερή και υγιή.

Ένα φλιτζάνι κουνουπίδι περιέχει περίπου 37mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ για να διατηρήσετε τις θρεπτικές του ουσίες, οι ειδικοί συστήνουν να μην το αφήνετε στον ατμό για παραπάνω από 5-6 λεπτά.Δείτε περισσότερα: Κουνουπίδι: Λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες!

Αντράκλα: ό,τι πρέπει για σαλάτα

Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως γλιστρίδα όπως και να ‘χει, όμως, πρόκειται για ένα πράσινο σαλατικό με ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Περιέχει περίπου 400 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ανά μερίδα, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Αασβέστιοκάλιο και σίδηρο.Δείτε περισσότερα: Γλιστρίδα (αντράκλα), ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία άνω των 2.000 ετών!

Λαχανάκια Βρυξελλών: ένα «μίνι» λαχανικό με μεγάλα οφέλη

Μαζί με τα αφρόλουτρα και τις ενυδατικές σας κρέμες, τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να σας χαρίσουν όμορφη και υγιή επιδερμίδα, λόγω των πολλαπλών θρεπτικών συστατικών τους, συμπεριλαμβανομένων και των ωμέγα-3.

Συγκεκριμένα, μια μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει περίπου 430 mg άλφα-λινολενικού οξέος, περισσότερο δηλαδή από το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Δοκιμάστε τα στον ατμό, χωρίς να τα αφήσετε περισσότερο από 5 λεπτά, έτσι ώστε να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους.

Η τροφή μας το φάρμακό μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *