Γιατροσόφια και εναλλακτικές χρήσεις του ξιδιού
Άσπρο ξίδι για πρόληψη της ωτίτιδας
Aν θέλετε να περιορίσετε τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής ωτίτιδας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα γιατροσόφι με απλά υλικά που υπάρχουν συνήθως σε κάθε σπίτι: καθαρό οινόπνευμα και άσπρο ξίδι.
Ανακατέψτε 50 σταγόνες από το κάθε συστατικό και μετά το μπάνιο στη θάλασσα βάλτε 3 σταγόνες σε κάθε αυτί. Tο οινόπνευμα επιταχύνει το στέγνωμα του ακουστικού πόρου, ενώ το ξίδι τον προστατεύει από πιθανή εισβολή μικροβίων.
Ξίδι για τη ναυτία
Υποφέρετε από ναυτίες που οφείλονται σε εγκυμοσύνη ή σε μετακινήσεις; Tο ξίδι είναι μια εύχρηστη λύση για το πρόβλημά σας. Ανακατεύοντας 1-2 κουταλιέςμηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό, που θα πιείτε το πρωί κατά τη διάρκεια του πρωινού και άλλο ένα το βράδυ με το δείπνο, θα απαλλαγείτε από τη ναυτία και θα σταματήσετε τους εμετούς.
Ξίδι για κοψίματα και πληγές
H αντισηπτική δράση του ξιδιού, βοηθά τον οργανισμό να επουλώνει πιο γρήγορα τις πληγές, να αποφύγει τις μολύνσεις και να απαλύνει τον πόνο σε μεγάλο βαθμό και σύντομα.
Ξίδι για τις ημικρανίες
Γρήγορη ανακούφιση από μια κρίση ημικρανίας μπορεί να σας δώσει μια κομπρέσα με ξίδι, που θα ακουμπήσετε στο μέτωπό σας και θα ασφαλίσετε με ένα μαντίλι δεμένο γύρω από το κεφάλι. Tο ξίδι περιέχει, ως προϊόν της ζύμωσης που έχει υποστεί, οξικό οξύ, μια ουσία που δρα αποσυμφορητικά στα αιμοφόρααγγεία, απαλλάσσοντάς σας από την υπεραιμία και τον πόνο.
Ξίδι για το λουμπάγκο ημικρανίες κοψίματα και πληγές ναυτία
Bράζετε για μερικά δευτερόλεπτα σε λίγο ξίδι δύο μεγάλες χούφτες φρέσκο βότανο Ιεροβότανο, κοπανισμένο και το αλείφετε, πολύ ζεστό, στα μέρη που πονάνε.
Ξίδι για τις ψείρες
Αν θέλετε να αποφύγετε τις ψείρες, μετά από κάθε λούσιμο ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με αραιωμένο ξίδι. Θα το φτιάξετε αναμειγνύοντας μισό λίτρο ξίδι σε άλλο τόσο νερό και θα το αφήσετε να στεγνώσει πάνω στα μαλλιά. Η μυρωδιά τού ξιδιού, αλλά και τού λεμονιού (που θα χρησιμοποιήσετε αδιάλυτο), θα διώξει μακριά όσες ψείρες… θέλουν να σάς γνωρίσουν καλλίτερα.
Καταπολεμάει τη φαγούρα
Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι με λευκό ξύδι και περάστε τις περιοχές που έχουν καταπονηθεί από τσιμπήματα κουνουπιών και άλλων εντόμων. Θα σταματήσει αμέσως ο κνησμός και θα βοηθήσει στην απολύμανση της περιοχής, έτσι ώστε να επουλωθούν γρηγορότερα.
Ξίδι για την οστεοπόρωση
Aν θέλετε να προλάβετε την οστεοπόρωση, υπάρχει ένα παλιό γαλλικό γιατροσόφι που φαίνεται ότι βοηθάει τις γυναίκες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Πίνετε πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση ενδιάμεσα από τα γεύματα, ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 2 κουταλάκια μηλόξυδο και μια κουταλιά μέλι. Το ξίδι δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ το μέλι, εκτός από όλες τις άλλες δυναμωτικές ουσίες που παρέχει, περιέχει και ασβέστιο (4 mg/100 γρ.).
Πόνοι στην πλάτη
Διατηρούμε για 3-4 μέρες 20 γραμ. άνθη καλέντουλας σε ένα λίτρο ξίδι από κρασί. Στραγγίζουμε και διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι. Το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε απαλό μασάζ
Ξίδι για την υπέρταση
Το ξίδι από μηλίτη είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση διάφορων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και η πίεση. Μόλις μερικές κουταλιές της σούπας καθημερινά, για ένα μήνα αρκούν για να δείτε σημαντικές αλλαγές.
Μύκητες και δυσοσμία ποδιών
Για να απαλλαγείς από τη δυσοσμία των ποδιών, θα πρέπει να τα κάνεις κάθε βράδυ… μούσκεμα. Πριν πέσεις στο κρεβάτι, κάνε ένα 30λεπτο ποδόλουτρο σε μια λεκάνη που έχεις γεμίσει με ξίδι και νερό σε αναλογία 1 προς 2 ή εναλλακτικά σε μια λεκάνη με κρύο μαύρο τσάι.
Οι τανίνες του τσαγιού σκοτώνουν τα μικρόβια και κλείνουν τους πόρους, δημιουργώντας μία στεγνότητα που δεν ευνοεί την επανεμφάνισή τους. Για να δεις αποτέλεσμα, θα πρέπει να το συνεχίσεις για περίπου μία εβδομάδα. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην έχεις πληγές και βαθιά γδαρσίματα στα πόδια σου.
Ξίδι για τις στομαχικές διαταραχές
Ένα μείγμα από ένα κουτάλι της σούπας ξίδι μηλίτη, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μια κουταλιά της σούπας μέλι θα διευκολύνει τη δυσπεψία και μπορεί να ανακουφίσει κράμπες, που προκαλούν τα αέρια του στομάχου. Το ίδιο μείγμα μπορεί επίσης να μειώσει την ταλαιπωρία, που προκαλείται από την καούρα.
Πονόδοντος
Βράζουμε ξύδι, αλάτι και μέλι και μ’ αυτό κάνουμε γαργάρες.
– Κοπανίζουμε βάλσαμο ξερό, μέχρι να γίνει σκόνη, ανακατεύουμε την βαλσαμόσκονη με δυνατό ξύδι και δίνουμε στον ασθενή να πιει μερικές φορές, το πρωί, νηστικός.
– Βράζουμε τη ρίζα του σπαραγγιού με ξύδι και με αυτό το ζουμί κάνουμε πλύσεις στο στόμα πολλές φορές, για αρκετή ώρα.
– Κοπανίζουμε φύλλα κολοκυθιάς, βάζουμε και λίγο δυνατό ξύδι και όλα μαζί τα βάζουμε πάνω στο πονεμένο δόντι.
Πόνος στα νεφρά
– Αν μας πονάνε τα νεφρά μας θα πρέπει να κοπανίσουμε ραπανόσπορο (σπόρο από ραπανάκια) μέχρι να γίνει αλεύρι. Τον ανακατεύουμε με ξύδι και μέλι και πίνουμε μερικές φορές, μέχρι να γίνουμε καλά.
Πόνος στον λαιμό
– Παίρνουμε δυνατό ξύδι, το βράζουμε καλά και ύστερα ρίχνουμε μέσα αλεύρι και το ανακατεύουμε ίσαμε να γίνει χυλός. Αυτό το ζεστό χυλό βάζουμε τριγύρω στο λαιμό μας κι από πάνω ένα πανί.
Ποια παράσιτα;
Ας ελπίσουμε ότι δε θα χρειαστεί ποτέ η συγκεκριμένη συμβουλή, αλλά στην περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από τυχόν παράσιτα, συνδυάστε ίσα μέρη μέλι, ξύδι και νερό και πιείτε το μείγμα. Ο συνδυασμός των τριών αυτών συστατικών είναι ένας καλός εξολοθρευτής για τα παράσιτα.
Τώρα, εάν μαζί τους συνδυάσετε και αυτό: θα έχετε ιδανικά αποτελέσματα!
Εάν τα μαλλιά σου είναι θαμπά και άτονα, ξέπλυνέ τα με λίγο ξίδι!
Τέλος να επισημάνουμε και κάτι μιας και το ξίδι είναι σχετικά υποτιμημένο.
Το ξύδι ρίχνει το “ζάχαρο”
Όταν ρίχνετε ξίδι σε φαγητά που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται ότι καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων που περιέχονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το “ζάχαρο” (δηλαδή η γλυκόζη που ονομάζεται επίσης και σάκχαρο του αίματος.
Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη.
Μία από τις μελέτες έγινε στην Ιταλία και έδειξε πως όταν υγιείς εθελοντές κατανάλωναν 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξίδι, το οποίο προσέθεταν σε σαλάτες και έτρωγαν επίσης δύο λεπτές άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% ηγλυκαιμική αντίδρασή τους, δηλαδή το “ζάχαρο” στο αίμα τους.
Το 2004, εξάλλου, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes Care» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), έδειξε ανάλογες επιδράσεις σε άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.
Εντούτοις, η κ. Σου ΜακΛόφιν, εκπρόσωπος της ADA, προειδοποιεί πως το να βάζουμε ξύδι στο φαγητό δεν σημαίνει θα παραμεληθούν όλα τα άλλα όπως είναι ο έλεγχος των μερίδων του φαγητού, η άσκηση, ή η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων.
http://www.proionta-tis-fisis.com