Η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει στο
πολυνομοσχέδιο, ανάμεσα σε αρκετές αλλαγές στο θέμα των εταιρειών οδικής βοήθειας, με πηγές του υπουργείου Υποδομών να τονίζουν πως
στόχος είναι να μπει μία τάξη στο «χάος».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 216 του πολυνομοσχεδίου, οι επιχειρήσεις οδικής βοήθειας υποχρεούνται «να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και όλες τις ημέρες του χρόνου», καθώς και «να παρέχουν άμεση και ποιοτική οδική βοήθεια οχημάτων, δηλαδή ανταπόκριση με το κατάλληλο προσωπικό και όχημα εντός μίας (1) ώρας από την κλήση».
Σύμφωνα με το (υπό )άρθρο12 του άρθρου 216, , εφόσον δεν εκπληρώνουν τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους ή τις εκπληρώνουν κατά τρόπο πλημμελή τιμωρούνται με πρόστιμο «από πέντε χιλιάδες (5.000) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ».
«Δύσκολο το να τηρηθεί η μία ώρα – Ίσως αυξηθούν τα συμβόλαια»
«Ο χρόνος άφιξης των 60 λεπτών στην Αττική είναι δύσκολο να επιτευχθεί τη νύχτα και σε ημέρες αυξημένες κίνησης» εξηγούν στο star.gr από την εταιρεία Οδικής Βοήθειας Red Assistance.
Όπως τονίζουν είναι αρκετές οι «προβληματικές» περιπτώσεις, όπως τα πρωινά της Δευτέρας που έχει αυξημένη κίνηση, ο μήνας Δεκέμβριος που επίσης έχει αυξημένη κίνηση λόγω εορταστικού ωραρίου, οι ημέρες έντονου κυκλοφοριακού (πχ. η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα), κλπ. «Σε αυτά ας αναλογιστεί κανείς και άλλες ατυχείς συγκυρίες όπως οι φετινές πλημμύρες σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα» τονίζουν από τη Red Assistance.
«Για να τηρηθεί ο χρόνος των 60 λεπτών θα πρέπει να υπάρχουν πληθώρα φορτηγών σε αναμονή κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό. Επομένως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανέβει το κόστος στα συμβόλαια ή θα μετακυλιστεί στους ήδη πιεσμένους οικονομικά συνεργάτες των νομών ή των συνεργατών με φορτηγά δημοσίας χρήσεως» τονίζουν.
Κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να αυξηθούν και τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που θα συμπεριλαμβάνουν την οδική βοήθεια ως παροχή.
Το «κενό» με όσους δεν έχουν συμβόλαιο για οδική βοήθεια
Αν και σε πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια, πλέον, περιλαμβάνεται η οδική βοήθεια, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που έχουν βρεθεί να ψάχνουν οδική βοήθεια στο… πουθενά. Κοινώς, να τους «μείνει» το αυτοκίνητο ή η μοτοσικλέτα σε δύσκολη ώρα ή σημείο και να προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τι θα κάνουν και με ποιον θα επικοινωνήσουν.
Στο
πολυνομοσχέδιο ορίζεται (υποάρθρο 2ζ, άρθρο 216) πως οι επιχειρήσεις οδικής βοήθειας και οι συνεργάτες
μπορούν να παρέχουν οδική βοήθεια σε μη συνδρομητή κατόπιν κλήσης για συγκεκριμένο περιστατικό αλλά μόνο «
εφόσον αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ)1071/2009 και διαθέτουν φορτηγά δημόσιας χρήσης».
Όπως εξηγούν από τη Red Assistance, το συγκεκριμένο θέμα είναι «διφορούμενο και νεφελώδες» καθότι δεν αποσαφηνίζεται τι γίνεται στις περιπτώσεις που πχ. ζητά επειγόντως βοήθεια ένας μη συνδρομητής και η διαθέσιμη οδική βοήθεια δεν έχει – όπως (θα) ορίζει ο νόμος που θα ψηφιστεί – φορτηγά με άδεια δημόσιας χρήσεως…
Πέτρος Κατσαβριάς