Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας συνηθίζει να σας αμφισβητεί και να
σας πηγαίνει κόντρα. Από το να το πάρετε προσωπικά και να θυμώσετε, καλύτερα προσπαθήστε να εξηγήσετε τη στάση του και να προσπαθήσετε να κάνετε επιτυχή διαχείριση:
- Ο λόγος που προαναφέραμε ότι δεν πρέπει να το πάρετε προσωπικά είναι επειδή ακριβώς η στάση του δεν έχει να κάνει απαραίτητα με δικά σας λάθη και παραλείψεις. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι αντιδραστικά και φέρονται έτσι επειδή τους βγαίνει αυθόρμητα.
- Όταν διαπιστώνετε ότι σας πηγαίνει κόντρα σε πράγματα που, σε άλλες περιπτώσεις, συμφωνούσε με ευκολία, ενδέχεται να μην εκφραστήκατε με δόκιμο τρόπο ή να μην είναι το κατάλληλο timing να του ζητήσετε κάτι δεδομένης της ψυχολογίας του.
- Αν θέλουμε να μιλήσουμε όμως και για κάποια πιθανά δικά σας λάθη, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ως ένα από αυτά τις πολλές αρνήσεις που εισπράττει στα διάφορα αιτήματά του. Έτσι λοιπόν νομοτελειακά θα σας πηγαίνει κόντρα και θα γκρινιάζει με την πρώτη ευκαιρία.
- Χρήσιμο θα ήταν επίσης να μη μείνετε μόνο στο αρνητικό σκέλος της συγκεκριμένης στάσης του παιδιού σας, αλλά να δείτε και το θετικό που είναι ότι η αντιδραστικότητα και η κριτική σκέψη θα του φανούν χρήσιμα στη ζωή του.
- Γενικότερα, τα παιδιά αρέσκονται σε ένα συνεχές παιχνίδι «εξουσίας» με τους γονείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, προσπαθώντας να αυτονομηθούν και να δείξουν ότι είναι ικανά για πολλά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι κόντρες δεν πρόκειται να εκλείψουν ποτέ, εκτός κι αν το παιδί είναι χαμηλών τόνων.
- Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αφήσετε ανεξέλεγκτο το παιδί, να φέρεται κατά το δοκούν και να δημιουργεί εντάσεις κάθε τρεις και λίγο. Η πειθαρχία και τα όρια χρειάζονται και δεν πρέπει να κάνετε εκπτώσεις σε αυτό το κομμάτι, για να εκμηδενίσετε κιόλας την πιθανότητα να οφείλεται σε έλλειψη ορίων η σχεδόν μόνιμη αμφισβήτηση στο πρόσωπό σας.
Πηγή: mother.gr