Αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου θα ζήσεις πολλά χρόνια, λένε οι επιστήμονες!

Μυστικά μακροζωίας που συνδέονται με τη στάση μας απέναντι στη ζωή
αλλά και την οικογένεια αποκαλύπτουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, οι οποίοι μελέτησαν τους κατοίκους μικρών ιταλικών χωριών της Καμπανίας ηλικίας 90 έως 101 ετών.

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση International Psychogeriatrics, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρκετά προβλήματα υγείας, καταφέρνουν να διατηρήσουν την καλή τους ψυχολογία.

«Πολλές μελέτες έχουν γίνει σε ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν σε πολύ μεγάλη ηλικία, όμως οι περισσότερες από αυτές εστίαζαν στα γονίδιά τους και όχι στην ψυχική υγεία ή την προσωπικότητά τους» αναφέρει ο Ντίλιπ Τζέστε, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του μακρόβιου πληθυσμού της νοτιοδυτικής Ιταλίας φάνηκε να είναι η αισιοδοξία απέναντι στη ζωή, το εργασιακό ήθος, το πείσμα αλλά και οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια, τη θρησκεία και τον τόπο τους. Οι συνεντεύξεις που πήραν οι επιστήμονες από τους Ιταλούς υπέδειξαν επίσης ότι έχουν τρομερή αυτοπεποίθηση και δυναμική ικανότητα λήψης αποφάσεων.

«Έχασα την αγαπημένη μου σύζυγο πριν από μόλις έναν μήνα και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Ήμαστε παντρεμένοι 70 χρόνια. Ήμουν στο πλάι της όταν αρρώστησε και ένιωσα ένα μεγάλο κενό όταν πέθανε. Αλλά χάρη στους γιους μου το ξεπερνάω και ήδη νιώθω καλύτερα. Έχω τέσσερα παιδιά, δέκα εγγόνια και εννιά δισέγγονα. Σε όλη μου τη ζωή παλεύω και είμαι πάντα έτοιμος για μια αλλαγή που θα έρθει. Πιστεύω ότι οι αλλαγές είναι ζωή και μια ευκαιρία να εξελιχθούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ένας από τους συμμετέχοντες.

«Είμαι πάντα δραστήριος. Δεν ξέρω τι θα πει στρες. Η ζωή είναι αυτή που είναι και πρέπει πάντα να την αντιμετωπίζουμε» είπε ένας άλλος.

«Πάντα σκέφτομαι θετικά, για όλα υπάρχει λύση στη ζωή. Αυτό μου δίδαξε ο πατέρας μου: να αντιμετωπίζω πάντα τις δυσκολίες και να ελπίζω για το καλύτερο» ανέφερε ένας τρίτος.

Μελετώντας τα χαρακτηριστικά τέτοιων πληθυσμών, οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που εξασφαλίζουν ευεξία και ποιότητα ζωής ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Διαβάστε Επίσης  Αρκεί ένα απαλό άγγιγμα ακόμη κι ενός ξένου για να μετριασθεί ο ψυχικός πόνος της κοινωνικής απόρριψης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *