Με αυτά τα βότανα θα καταπολεμήσετε το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών που
χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, μεταβλητή στένωση των αεραγωγών και σπασμούς στους βρόγχους.

 

 

Τα βασικά συμπτώματα του άσθματος είναι ο βήχας, η δύσπνοια και το αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα.

Εικάζεται ότι το άσθμα προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή αύξηση των πασχόντων εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσει κάποιος για την αντιμετώπιση του άσθματος, στο φαρμακείο της φύσης θα βρει μεγάλη ποικιλία βοτάνων που αναπτύσσουν αποχρεμπτική και αντιβηχική δράση και άλλα που πολεμούν τις λοιμώξεις των πνευμόνων, το άσθμα, τις φλεγμονές και άλλες συναφείς παθήσεις.
Ευκάλυπτος
Χρησιμοποιείται ενάντια στις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει τον βήχα, ρευστοποιεί τα φλέματα και καταπολεμά το άσθμα. Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα του, το ευκαλυπτέλαιο, αναπτύσσει αντιβιοτική δράση κατά των μολύνσεων του αναπνευστικού, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της φυματίωσης. Εισπνοές ατμού (5-10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό) βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της καταρροής, ενώ για την καταπολέμηση του βήχα συστήνονται εντριβές με διάλυμα στο στήθος.
Πεύκο
Έχει αποχρεμπτικές και αντικαταρροϊκές ιδιότητες που δρουν ευεργετικά στο αναπνευστικό σύστημα. Τα φρέσκα φύλλα του μαζί με τα αρσενικά άνθη του σε βραστό νερό αποτελούν σημαντικό ίαμα που όταν εισπνέεται ωφελεί σε περιπτώσεις βήχα, ιγμορίτιδας, βρογχίτιδας και κρυολογήματος.
Θυμάρι
Κατευναστικό στη βρογχίτιδα, τον κοκίτη και γενικά σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Το θυμάρι, γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαματικές ιδιότητές του, είναι ένα φυτό με έντονη μυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυμέλαιο), στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες. Η θυμόλη που περιέχεται κατά 40% στο αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος σε γαργάρες και κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, της φυματίωσης και του κοκίτη σε μορφή διαλύματος σε κομπρέσες.
Ίνουλα ή Ελένιο
Σπάνιο φυτό που μοιάζει με χοντρή μαργαρίτα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα αναπνευστικά προβλήματα. Οι αντιβακτηριδιακές και αποχρεμπτικές της ιδιότητες την καθιστούν ιδανική για αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα και οι πνευμονικές λοιμώξεις. Επίσης, από τη ρίζα της παρασκευάζονται φάρμακα για τη βρογχίτιδα και τη φυματίωση.
Μολόχα
Βοηθά στη ρευστοποίηση του φλέματος, ανακουφίζει από τον βήχα και καταπολεμά την καταρροή των βρόγχων. Σύμφωνα με τη βοτανολογία τα φύλλα της, τα οποία περιέχουν, μεταξύ άλλων, ίχνη από βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C χορηγούνται σε περιπτώσεις καταρροών και φλεγμονών των αναπνευστικών οδών. Η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών αφεψήματος από τη ρίζα μολόχας ευνοεί τις αποχρέμψεις και καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος
Γλυκόριζα
Δρα ως μαλακτικό των πνευμόνων, αποχρεμπτικό και αντιφλεγμονώδες. Επίσης ελαττώνει τον βήχα και σύμφωνα με τους βοτανολόγους δρα ευεργετικά στο στήθος σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πνευμονίας. Από τον χυμό της ρίζας του φυτού, ο οποίος ονομάζεται γιάμπολη, παρασκευάζονται οι μαύρες παστίλιες για τον λαιμό και το βήχα. Το γλυκοριζικό οξύ που περιέχεται στη γλυκόριζα είναι αντιφλεγμονώδες.
Κρεμμύδι
Έχει ευνοϊκή επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα και είναι πολύτιμο για το άσθμα, τη βρογχίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. Στη λαϊκή ιατρική το κρεμμύδι χρησιμοποιείται κατά της φαρυγγίτιδας, ενώ θεωρείται φάρμακο για κάθε περίπτωση λόγω της μεγάλης θρεπτικής του αξίας.
Λεβάντα
Η λεβάντα έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή δράση και θεωρείται ότι εξουδετερώνει τον πνευμονιόκοκκο, ενώ εισπνοές και εντριβή με το αιθέριο έλαιο που παράγει καταπολεμούν βήχα, άσθμα, βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα.
Λεμονιά
Ο χυμός του λεμονιού θεωρείται πολύτιμος για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, το βήχα και το άσθμα, ενώ οι γαργάρες με χυμό ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο. Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, D, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.ά.
Διαβάστε Επίσης  Τρεις παράγοντες που προκαλούν υπερφαγία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *