Είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές αλλά ταυτόχρονα και αντικαρκινικές και με την «βούλα» της επιστήμης πλέον.
Μιλάμε για το μπρόκολο που εάν δεν το έχετε εντάξει ακόμη στην καθημερινή σας διατροφή, θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερωθείτε για τα καλά νέα!
Σύμφωνα με μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural & Food Chemistry, η συχνή κατανάλωση μπρόκολου έχει μία ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του προστάτη, του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα ακόμα και του δέρματος.
Στο μπρόκολο οι γλυκοζινόλες (glucosinolates -GSs) που περιέχει αλλά και τα παράγωγα της διάσπασής τους, παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να ενισχύουν τη δράση ενός ενζύμου που βρίσκεται στο μπρόκολο και το οποίο βοηθά το σώμα μας να απομακρύνει όλες τις καρκινογόνος ουσίες.
Ένας τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή των γλυκοζινολών είναι η χρησιμοποίηση μίας φυτορμόνης του μεθυλγιασμονιδίου. Η ορμόνη αυτή διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν παράσιτα και μια σειρά από ασθένειες των φυτών καθώς επίσης και στην ανάπλαση των τραυματισμένων σημείων του φυτού.
Ομάδα ερευνητών υπό τον John Juvik προσπάθησαν να βρουν ποια ομάδα γλυκοζινολών διεγείρει την παραγωγή του ενζύμου με αντικαρκινική δράση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το συστατικό είναι η σουλφοραφάνη χωρίς όμως να αποκλείεται και η θετική δράση και άλλων συστατικών. Σημαντικό ρόλο στην αύξησης των επιπέδων του αντικαρκινικού ενζύμου έπαιξαν και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες καθώς η φυτορμόνη (μεθυλγιασμονιδίο) είναι ένα είδος «αντιψυκτικού υγρού» για τα φυτά και το κρύο μειώνει την αποτελεσματικότητα του.