Απελευθερώνεται περισσότερο η θρεπτική ουσία αλισίνη η οποία επιπλέον μειώνει την πείνα.
Ωστόσο, το φλαβονοειδές κερσετίνη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυξάνεται με το μαγείρεμα.
Το μυστικό είναι ότι το κρεμμύδι θα ρέπει να ψήνεται για λίγα λεπτά, μέχρι 5, γιατί μετά χάνει τις θρεπτικές του ουσίες.
Απενεργοποιούν το κορυφαίο συστατικό του τη μυροσινάση, το ένζυμο που βοηθά το ήπαρ προκειμένου να αποβάλει καρκινογόνες ουσίες. Η μυροσινάση διασπάται σε σουλφοραφάνη, μια ένωση που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και του έλκους του στομάχου.
Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι λαχανίδες, μπορούν να καταναλώνονται τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα.
Κατά το μαγείρεμα των συγκεκριμένων λαχανικών σχηματίζεται το θρεπτικό συστατικό ινδόλη που καταπολεμά τα προκαρκινικά κύτταρα πριν γίνουν κακοήθη.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ποσότητα της αλισίνης που προστατεύει τα αγγεία, γι αυτό το λόγο να προτιμάτε να προσθέτετε το σκόρδο στο τέλος του μαγειρέματος. οπότε καλύτερα είναι να προσθέτετε το σκόρδο σας λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα και όχι στην αρχή.
Με το μαγείρεμα καταστρέφονται οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη C.
Ωστόσο, τα μαγειρεμένα καρότα έχουν περισσότερο β-καροτένιο απ’ ό,τι τα ωμά. Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Το σπανάκι είναι καλύτερο να καταναλώνεται μαγειρεμένο, γιατί έτσι θα απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ωστόσο και ωμό είναι πολύ θρεπτικό.