Η συμβολή της αμβροξόλης στην θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μια λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού

συστήματος που εκδηλώνεται με βήχα και συριγμό σε ενήλικες, χωρίς απαραίτητα ιστορικό προηγούμενης νόσου του αναπνευστικού.

Έχει διάρκεια συνήθως λιγότερο από 3 εβδομάδες. Το 90% των περιπτώσεων της απλής οξείας βρογχίτιδας οφείλεται σε ιογενείς παράγοντες και δεν χρήζει αγωγής με αντιβιοτικά.
Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η οξεία βρογχίτιδα είναι:
– ο παραγωγικός βήχας (συνοδεύεται από βλεννώδεις εκκρίσεις)
– ο πόνος στο θώρακα
– η κακουχία
– ο πυρετός
– η δυσκολία στην αναπνοή
– ο συριγμός
Η διάγνωση της οξείας βρογχίτιδας γίνεται από το ιστορικό και την ακρόαση των πνευμόνων, ενώ μπορεί να κριθεί απαραίτητη η ακτινογραφία θώρακος, οι εξετάσεις αίματος και σπανιότερα η καλλιέργεια πτυέλων, ώστε η διάγνωση να επιτευχθεί μέσω του αποκλεισμού άλλων ασθενειών.
Η θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας είναι συμπτωματική και εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία και τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα. Ο γιατρός προτείνει ξεκούραση, κατανάλωση άφθονων υγρών, χορήγηση αντιπυρετικών, αναλγητικών, βλεννολυτικών και/ή βρογχοδιασταλτικών. Τα συμπτώματα περιορίζονται μέχρις εξαλείψεώς τους σταδιακά εντός ολίγων ημερών. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν για περισσότερες από 10 ημέρες συστήνεται η χορήγηση αντιβιοτικών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η συγχορήγηση της αμβροξόλης με αντιβιοτικά αυξάνει τα επίπεδά τους στους πνευμονικούς ιστούς. Πιο συγκεκριμένα, όταν η αμβροξόλη χορηγείται συνδυαστικά με αμοξυκιλλίνη, ερυθροκυμίνη ή κεφουροξίμη σε σύγκριση με χορήγηση αντιβιοτικού σε συνδυασμό με placebo, τα αποτελέσματα έδειξαν σχεδόν διπλάσια συγκέντρωση αντιβιοτικών στην πρώτη περίπτωση (όταν χρησιμοποιείται αμβροξόλη σε συνδυασμό με αντιβιοτικό) απ’ ό,τι στη δεύτερη.
Τα βλεννολυτικά χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας αλλά και στις παροξύνσεις ΧΑΠ σε συνδυασμό με βρογχοδιασταλτικά. Η δράση της αμβροξόλης είναι σημαντική στην περίπτωση της οξείας βρογχίτιδας καθώς λειτουργεί καταπραϋντικά στο βήχα, σύμπτωμα πολύ ενοχλητικό για τους ασθενείς, αφού διαταράσσει και την ποιότητα του ύπνου.
Ο μηχανισμός δράσης και οι φαρμακολογικές επιδράσεις της αμβροξόλης έχουν μελετηθεί ευρέως και στη χρόνια βρογχίτιδα και οι θεραπευτικές ιδιότητες της ουσίας έχουν ταυτοποιηθεί. Βάσει ερευνών, η μακροπρόθεσμη αγωγή με αμβροξόλη έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει τις εξάρσεις της χρόνιας βρογχίτιδας ιδίως σε ασθενείς που εμφανίζουν εντονότερα αναπνευστικά συμπτώματα και έχουν ιστορικό συχνών εξάρσεων.
Ευαγγελία Παπαγεωργίου Πνευμονολόγος-Φυματολόγος
http://www.onmed.gr
Διαβάστε Επίσης  Καρδιακή προσβολή: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο 12 μήνες νωρίτερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *