Βάλτε τέλος στο μεγαλύτερο έγκλημα!
«θέλω να ουρλιάξω, να βγάλω την οργή που με πνίγει – τη δική μου και όλων των κοριτσιών, αγοριών, που έχουν κακοποιηθεί κι έχουν στερηθεί ακόμα και το δικαίωμα να είναι οργισμένοι γι αυτό». Το Weekend με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα (19/11) κατά της παιδικής κακοποίησης γράφει για το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας!
Επιμέλεια: Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Με τον όρο «παιδική κακοποίηση» αναφερόµαστε στη βία, την κακή µεταχείριση ή την παραµέληση την οποία βιώνει ένα παιδί ή ένας έφηβος ενώ βρίσκονται υπό την «προστασία» ενός ατόµου το οποίο εµπιστεύονται ή από το οποίο εξαρτώνται (γονιός, αδελφός, αδελφή, άλλος συγγενής ή κηδεµόνας ή κάποιος που φροντίζει το παιδί). Μπορεί να συµβεί οπουδήποτε και µπορεί για παράδειγµα να συµβεί στο σπίτι του παιδιού ή στο σπίτι κάποιου γνωστού του».
19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, όλοι απέναντι στο απεχθέστερο έγκλημα, όλοι δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Βίας (σωματικής, σεξουαλικής & ψυχολογικής κακοποίησης, παραμέλησης, bullying, παράνομης διακίνησης & εμπορίας).
Μορφή κακοποίησης είναι η σωματική, η σεξουαλική, η συναισθηματική, η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο, η εκμετάλλευση! Πιστέψτε μας έχουν προταθεί πολλοί και διάφοροι ορισμοί για το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, δυστυχώς όμως δεν εκφράζει τη φρίκη και τη δυστυχία, αλλά και την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινησης υπόστασης που προκαλεί!
Παιδιά, το μεγαλύτερο θύμα παράλογων πολέμων που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια σε όλες τις γωνιές της γης. Μαθαίνουν τη σκληρή πλευρά της ζωής από την γέννηση τους. Υποσιτίζονται και λόγω της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υποφέρουν και καταλήγουν από τις πιο απλές ασθένειες. Οσα γλύτωσαν από τη φρίκη του πολέμου και μπόρεσαν να φύγουν από την χώρα τους, δουλεύουν νυχθημερόν σε γειτονικές χώρες. Περίπου 2000 έχασαν τη ζωή τους στο 2016 στη Συρία και το άσχημο είναι πως οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια…
Παιδιά του Βιετνάμ, του Ιράν, της Αγκόλας, του Κονγκό, του Σουδάν, της Σομαλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, της Παλαιστίνης, του Κουρδιστάν, της Υεμένης και φυσικά της Συρίας και του Ιράκ δεν πρόφτασαν να ζήσουν αυτά που έπρεπε. Ζωή μόνο στην κόλαση; Γιατί Θεέ μου… Η ιστορία γράφτηκε με αίμα παιδιών, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τη διαβάσει ή δε θέλησε να το πράξει. Από τους 10χρονους Ιρανούς στρατιώτες στους μικρούς Σομαλούς μαχητές και από τα παιδιά της Σερβίας και της Βοσνίας που έτρεμαν τους βομβαρδισμούς σε αυτά της Συρίας και της Υεμένης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει… Ποιος είναι ο φονιάς; Μια ερώτηση με δεκάδες απαντήσεις, αφού κάθε ισχυρός, κάθε παρανοϊκός, κάθε αλαζόνας δε λογάριασε καμία ανθρώπινη ψυχή…
Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά στρατιώτες κάτω των 18 ετών σε όλο τον κόσμο, από τη Νότια Αμερική προς την Αφρική στη Νοτιοανατολική Ασία και στις συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Παιδιά που συνδέονται με ένοπλες δυνάμεις και ένοπλες ομάδες τυπικά χρησιμεύουν ως αχθοφόροι, φρουροί, κατάσκοποι, μάγειροι ή καθαριστές. Πολλά είναι σκλάβοι του σεξ. Κάποια, ωστόσο, φέρουν όπλα και διαπράττουν ωμότητες εναντίον ενηλίκων και παιδιών.
Ποιος δεν αηδίασε με τη ντροπή της Καθολικής Εκκλησίας! Το Βατικανό μόνο τη διετία 2011-12 καθαίρεσε 383 κληρικούς για σεξουαλική κακοποίηση που σημάδεψε συναισθηματικά, πολλές χιλιάδες αγόρια και κορίτσια… «Η Καθολική Εκκλησία είναι ίσως ο μόνος φορέας που έχει ενεργήσει με τόση διαφάνεια και υπευθυνότητα. Κανείς άλλος δεν έχει κάνει περισσότερα, αλλά η εκκλησία είναι η μόνη που έχει υποστεί τέτοια επίθεση» ήταν η δήλωση του Ποντίφικα που ομολογουμένως προκάλεσε έντονο σκεπτικισμό.
Ποιος δεν σοκαρίστηκε όταν τον Ιούνιο του 2017 αποκαλύφθηκε το χυδαιότερο, απάνθρωπο, σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία. «Φυλακή, κόλαση, στρατόπεδο συγκέντρωσης»: Σε τέτοιους τόνους περιγράφουν θύματα την σωματική κακοποίηση -αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλική κακοποίηση- που υποστηρίζουν πως ήταν «νόμος» στην περίφημη εκκλησιαστική χορωδία του Ρέγκενσμπουργκ. Από το ’45 μεχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, 547 αγόρια είχαν πέσει θύματα κακοποίησης. Ηταν η χειρότερη περίοδο της ζωής τους που σημαδεύτηκε από τον φόβο, τη βία και τη δυστυχία… Συνολικά, 249 ιερείς της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση. Ενώ σε όλη την Αμερική, 6.427 ιερείς κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση 17.259 θυμάτων.
Υπόθεση παιδικής κακοποίησης σε κοινότητα μαρτύρων του Ιεχωβά ταράζει την βρετανική κοινωνία, σκάνδαλο μεγατόνων με την εκκλησία του Ιεχωβά στην Αυστραλία. Η Εκκλησία Μαρτύρων του Ιεχωβά δεν κατήγγειλε στην αστυνομία περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών… Το φαινόμενο της Παιδικής Κακοποίησης εξαπλώνεται με ρυθμό που φοβίζει και «δεν αρκεί η συγκίνηση». Οι εφημερίδες, η τηλεόραση, οι ιστοσελίδες κάνουν γνωστά τα σεξουαλικά σκάνδαλα, μεταφέρουν εικόνες εφιαλτικές διαλυμένων παιδιών, οι ιστορίες που αποκαλύπτονται σοκάρουν, τα δάκρυα τρέχουν, αλλά είναι αυτό αρκετό;