φίλους και την οικογένειά σας. Μήπως τελικά η σχέση σας δεν είναι τόσο σοβαρή όσο νομίζετε;
Προκειμένου να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις, ακολουθούν 9 τύποι ανθρώπων που απλά δεν είναι για γάμο.
Τι δεν καταλαβαίνεις;
Ο φαντομάς
Οι δυο έχετε τόσα πολλά κοινά και η χημεία είναι αναμφισβήτητη. Δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι το επόμενο ραντεβού… το οποίο θα είναι πότε; «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι κάποιος που έρχεται και μπαινοβγαίνει στην ζωή σας όποτε θέλει, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν μένει» εξηγεί η Μρέντα Ντελα Κάζα συγγραφέας του βιβλίου: «Cinderella Was a Liar: The Real Reason You Can’t Find (or Keep) a Prince»
Όπως αναφέρει «σας ζητάει να κάνετε υπομονή και να του έχετε εμπιστοσύνη, αλλά τελικά αισθάνεστε περισσότερο άγχος παρά έρωτα. Έχετε ένστικτο για κάποιο λόγο και πρέπει να εμπιστεύεστε και να προστατεύετε τον εαυτό σας στις σχέσεις. Όσοι θέλουν να είναι μαζί σας, θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό» προσθέτει.
Ο βιαστικός
Είστε ακόμα στο τρίτο ραντεβού και σας έχει ήδη βγάλει κλειδιά για το σπίτι του και σας έχει αποκαλύψει σε ποιο σχολείο θέλει να στείλετε τα παιδιά σας… Γιατί βιάζεται τόσο πολύ; Οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για ανασφάλειες. Είναι κόκκινη σημαία, όταν είναι πολύ διαχυτικός με τα λόγια και τις πράξεις του πριν σας γνωρίσει καλά. Μόλις περάσει ο ενθουσιασμός και βαρεθούν θα φύγουν για την επόμενη κατάκτηση τους το ίδιο εύκολα όπως ήρθαν.
Ο εγωιστής
Η σχέση είναι για τα καλά και τα κακά και ο άλλος πρέπει να είναι διατεθειμένος να σας ακούσει όταν για παράδειγμα έχετε τα νεύρα σας από τη δουλειά. Είναι σημαντικό σε μία σχέση να είναι ο άλλος υποστηρικτικός, το άλλο σου μισό πρέπει να είναι και ο μεγαλύτερος σας φαν, όπως και εσείς γι’ αυτόν.
Ο επικριτικός
Δεν κάνετε τίποτα σωστό γι’ αυτόν. Ακόμα και το πώς αναπνέετε είναι λάθος στα μάτια του. Μη το σκέφτεστε πολύ, δεν φταίτε εσείς και ότι κι αν κάνετε ποτέ δε θα είναι αρκετά καλό γι’ αυτόν γιατί το πρόβλημα δεν είναι δικό σας. Όπως εξηγεί η Τζούλι Νγκουγιέν, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη: «Αρχικά, το πείσμα και οι πεποιθήσεις του τον κάνουν ελκυστικό, γιατί φαίνεται να ξέρει τι θέλει. Όμως αυτή η εμμονή του δε θα αργήσει να γίνει ενοχλητική και να σας πνίξει. Οι επικριτές απαιτούν να γίνονται τα πράγματα με έναν ορισμένο τρόπο, τον δικό τους. Οι πραγματικές σχέσεις λειτουργούν με διαπραγμάτευση και συμβιβασμό καθώς και την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να θέλει ο ένας να καταλάβει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του άλλου.»
Ο βοηθός
Ότι μα ότι και να του πείτε του αρέσει, ότι και να προτείνετε να κάνετε θα πει ναι και ο προσωπικός σας χρόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος αφού στα πάντα είναι παρών και δεν έχει καμία πρωτοβουλία. Είστε σίγουροι ότι θέλετε κάποιον τόσο υποτακτικό και άβουλο δίπλα σας; Σύμφωνα με την Νγκουγιέν «αυτός ο τύπος ανθρώπου σας ακολουθεί και κάνει ότι θέλετε. Στην αρχή, είναι εύκολο και κολακευτικό να περνάει το δικό σας χωρίς πολλή προσπάθεια. Ωστόσο, δεδομένου ότι η σχέση εξελίσσεται, γίνεται ανεκπλήρωτο όταν αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν υπάρχει πρόκληση στην σχέση, επειδή το άλλο πρόσωπο δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει. Θέλετε σχέση, κολλητούς έχετε ήδη.»
Ο νάρκισσος
Δεν κάνει λάθη κι αν φαίνεται ότι έκανε, φταίτε εσείς που δεν καταλάβατε καλά. Ένας ναρκισσιστής δεν μπορεί να δεχτεί, ότι είναι λάθος και νευριάζει όταν οι άλλοι προσπαθούν να διεκδικήσουν τις ανάγκες τους. Προφανώς, αυτά δεν στοιχεία που θα θέλατε να έχει ο καλός σας. «Είναι ανίκανος να συμπάσχει με τους γύρω του. Κάθε φορά που είστε χάλια και χρειάζεστε υποστήριξη ή να βασιστείτε πάνω του δεν θα είναι εκεί για να σας. Δεν υπάρχει πραγματική κατανόηση, ούτε ειλικρινή συγνώμη»
Αλλάζει συνέχεια δουλειές
Μπορεί να βρίσκεται στη μέση της επαγγελματικής του εξέλιξης, ωστόσο το να μην μπορεί να κρατηθεί σε μία δουλειά για πολύ καιρό, είτε γιατί τον διώχνουν είτε γιατί βαρέθηκε και έφυγε, σηματοδοτεί δυσκολίες συνεργασίας και δέσμευσης, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα βγουν και στη σχέση σας.
Ο υπερβολικός
Καυγάδες και διαφωνίες θα εμφανιστούν σε κάθε υγιή σχέση. Ομως αυτό που θέλετε δίπλα σας είναι έναν άνθρωπο να μπορείτε να συννενοηθείτε και να λύσετε τα προβλήματα σας, χωρίς να «φλιπάρει» σε κάθε αναποδιά. «Είναι κόκκινο πανί εάν δείτε τον φίλο σας να εκρήγνυται ή να αντιδρά υπερβολικά συναισθηματικά σε κάθε διαφωνία. Τα συναισθηματικά ερεθίσματα είναι ευκαιρίες για να εξερευνήσουμε τα συναισθήματά μας και να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο κι όχι να διαλύσουμε τη σχέση. Το ερώτημα είναι: Αισθάνεστε ασφαλείς να εκφράσετε τον εαυτό σας ακόμα και στις πιο τεταμένες σας στιγμές ή φοβάστε ότι θα γίνει χαμός;”» σημειώνουν οι ψυχολόγοι.
Ο αιώνιος εργένης
Είναι σημαντικό να έχετε και οι δύο ζωή έξω από τη σχέση σας. Αλλά αν είστε με κάποιον που περνάει τόσο καλύτερα μόνος του ώστε να νιώθετε ότι περισσεύετε στη ζωή του κάτι πάει λάθος. «η αλήθεια είναι, ότι μία μικρή εξάρτηση σε μια σχέση δεν είναι κακό πράγμα. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι με αυτό που αγαπούν. Ένα υπερβολικά ανεξάρτητο άτομο μπορεί να λέει ότι θέλει σχέση, αλλά δεν θα κάνει ποτέ πραγματικά χώρο στη ζωή του για δεύτερο άτομο. Δεν έχει σημασία όσο και να ταιριάζετε, γιατί δεν θα σας αφήσει να πάτε πιο κοντά. Μάλιστα η περαιτέρω ανάλυση θα τους διώξει και ειλικρινά δεν θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος της συναισθηματικής απόστασης σε μια σχέση.»