Λιναρόσπορος: για προστασία από τον καρκίνο
Ο λιναρόσπορος, ένα δημοφιλές λειτουργικό superfood και μια πλούσια πηγή φυτο-οιστρογόνων είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αριθμό μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, τα στοιχεία σχετικά με το εάν η πρόσληψη λιναρόσπορου είναι καλή για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, καρκίνου του προστάτη ή καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθεί να είναι ασαφής. Πριν καταναλώσετε ένα λιναρόσπορο πλούσια διατροφή, οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούν έναν διατροφολόγο λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μειωμένη συσσώρευση αιμοπεταλίων και άλλες πιθανές παρενέργειες και αρνητικές αλληλεπιδράσεις.
Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή σύσταση σε:
• Βιταμίνες και μέταλλα
• Φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες
• Ω-λιπαρά οξέα
• Φυτοχημικά (λιγνάνες)
• Πρωτεΐνες
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχει διαπιστωθεί ότι ο λιναρόσπορος χάρη στις θρεπτικές του ουσίες έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο λιναρόσπορος ξέρουμε ότι κάνει καλό στην
καρδιά και μειώνει τις φλεγμονές που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες.
Πέραν αυτών, οι λιγνάνες του έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, γι’ αυτό φροντίστε να τον βάλετε στη διατροφή σας καθημερινά, στα σπιτικά κέικ, τα μπισκότα, τις σαλάτες, το γιαούρτι κ.ο.κ. Διατροφική αξία: 110 θερμίδες ανά 2 κουταλιές της σούπας, 9 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια φυτικών ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Λινόσποροι
Γεύματα λιναρόσπορου, muffins λιναρόσπορου, λιναρόσποροι σε χυμούς και καταφερτζήδες και δημητριακά λιναρόσπορου είναι μερικές από τις παραλλαγές των λειτουργικών σούπερ τροφών που έχουν γίνει μια μόδα στους καταναλωτές που έχουν επίγνωση της υγείας σήμερα, για το πλήθος των ωφελειών τους για την υγεία. Ωστόσο, οι άνθρωποι καταναλώνουν λιναρόσπορο από την αρχαιότητα. Έχει καλλιεργηθεί για φυτικές ίνες καθώς και για ιατρικούς σκοπούς και ως διατροφικό προϊόν. (Tolkachev and Zhuchenko, Pharm Chem J, 2000) Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, φυτο-οιστρογόνα λιγνάνες και αποτελούν μια πλούσια πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ένα απαραίτητο ω-3-λιπαρό οξύ. (Kajla P et al, J Food Sci. Technol, 2015)
Σχέση μεταξύ της πρόσληψης λιναρόσπορου και του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνων
Ακολουθούν παραδείγματα ορισμένων μελετών που σχετίζονται με την πρόσληψη λιναρόσπορου και τον κίνδυνο διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Κίνδυνος καρκίνου λιναριού και μαστού
Ο καρκίνος του μαστού που οδηγείται από ορμόνες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους και πολύ διαδεδομένους υποτύπους καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Το οιστρογόνο είναι ο βασικός παράγοντας για τον καρκίνο του μαστού με ορμόνες. Δεδομένου ότι οι λιναρόσποροι έχουν πολύ υψηλή ποσότητα φυτο-οιστρογόνων (λιγνάνες) που είναι παρόμοια με τα οιστρογόνα, μια φυσική ανησυχία είναι εάν οι σπόροι λιναριού είναι καλοί και ασφαλείς για χρήση από ασθενείς με καρκίνο του μαστού και εάν θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Αυτή η ανησυχία ισχύει και για άλλους καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες, όπως καρκίνους ενδομητρίου, μήτρας, ωοθήκης, προστάτη.
Έχουν γίνει πολλές μελέτες για να καθοριστεί εάν τα φυτοοιστρογόνα αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και άλλων ορμονών. Τα αποτελέσματα των μελετών ήταν ασαφή. Μερικοί έχουν βρει μείωση του κινδύνου με υψηλότερη πρόσληψη φυτο-οιστρογόνων ενώ άλλοι έχουν βρει ατομικές διαφορές στα οφέλη της πρόληψης του καρκίνου.
Σε μια μετα-ανάλυση πολλαπλών μελετών, συμπεριλαμβανομένων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, ανεξέλεγκτων δοκιμών, μελέτης βιοδεικτών και μελετών παρατήρησης 1892 εγγραφών, η κατανάλωση σπόρων λιναριού συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι λιναρόσποροι έδειξαν μειωμένο πολλαπλασιασμό και ανάπτυξη στον ιστό του μαστού των γυναικών που κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού και μπορεί να προστατεύσουν από τον πρωτογενή καρκίνο του μαστού. Βρήκαν επίσης μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας με κατανάλωση λιναρόσπορου μεταξύ εκείνων που ζουν με καρκίνο του μαστού. (Flower G et al, Integr Cancer Ther., 2014)
Σε μια μελέτη βάσει πληθυσμού από το μητρώο καρκίνου του Οντάριο, διαπίστωσαν ότι η συνολική πρόσληψη φυτο-οιστρογόνων συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, αλλά κυρίως σε γυναίκες που ήταν υπέρβαρες. Δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση και του κινδύνου καρκίνου του μαστού. (Cotterchio M et al, Αιτίες και έλεγχος του καρκίνου, 2007)
Σε μια άλλη μετα-ανάλυση μελετών μεταξύ 1997 και 2009 για τον προσδιορισμό της συσχέτισης μεταξύ πρόσληψης φυτο-οιστρογόνων και κινδύνου καρκίνου του μαστού, διαπίστωσαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη λιγνάνης. (Buck K et al, Am J Clin. Nutr., 2010)
Πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική μελέτη που περιελάμβανε 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με θετικό οιστρογόνο υποδοχέα (ER +) καρκίνο του μαστού για τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των επιδράσεων των λιναρόσπορων και ενός φαρμάκου αναστολέα αρωματάσης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση λιναρόσπορου δεν είχε καμία επίδραση στη δραστηριότητα αναστολέα της αρωματάσης με βάση επιλεγμένους βιοδείκτες καρκίνου του μαστού και τα επίπεδα ορμονών. (McCann SE et al, Nutr. & Cancer, 2014)
Μια προοπτική μελέτη κοόρτης, συμπεριλαμβανομένων 58,049 γαλλικών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, βρήκε ευεργετικά αποτελέσματα της υψηλής πρόσληψης φυτο-οιστρογόνων στη μείωση του κινδύνου ER + και θετικού κινδύνου καρκίνου του μαστού υποδοχέα προγεστερόνης. (Touillaud MS et al, J Natl Cancer Inst., 2007)
Σε μια προοπτική, τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με έλεγχο εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι ερευνητές παρακολούθησαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και με προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Αυτές οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Μια ομάδα έφαγε ένα κέικ με 25 γραμμάρια κονιοποιημένου λιναρόσπορου, ενώ η ομάδα 2 έφαγε ένα κέικ χωρίς λιναρόσπορο. Διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έτρωγε το κέικ λιναρόσπορου είχε μείωση στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και αύξηση του θανάτου των κυττάρων όγκου (απόπτωση). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο λιναρόσπορος είχε τη δυνατότητα μείωσης της ανάπτυξης όγκων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. (Thomson LU et al, Clin Cancer Res., 2005)
Εκτός από τις αναφερόμενες μελέτες, υπήρξαν πολλές άλλες μελέτες σε καρκινικά κύτταρα, ζωικά μοντέλα και ακόμη και άλλες κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει εάν η πρόσληψη λιναρόσπορου, φυτο-οιστρογόνου και λιγνίνης είναι καλή για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Αν και υπάρχει πιθανότητα λιναρόσπορου να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου, οι μελέτες δεν έδειξαν σταθερά οφέλη σε όλους. Τα οφέλη παρατηρήθηκαν κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. (Calado A et al, Front. Nutr, 2018)
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ